В средата на юни в западната половина на България ще паднат

...
В средата на юни в западната половина на България ще паднат
Коментари Харесай

Дъждовен преход към лятото

В средата на юни в западната половина на България ще паднат обилни количества дъжд с заплаха от наводнения. Ще се развиват и гръмотевични стихии, които постоянно носят градушки. Причина за всичко това е неустойчивата настройка от въздушни маси над цяла Южна Европа.
В първите два дни на тази седмица ще премине леден атмосферен фронт. Очакват се интензивни местни гръмотевични превалявания с градушки. Процесите в понеделник ще са по-изявени в западните региони, а във вторник - в централните. В областите на изток ще има местни валежи на изолирани места.
Температурите ще се намалят и в топлата част на деня ще се двоумят в интервала от 22 до 28 градуса. Усещането за хладина ще е по-силно в регионите с превалявания.
В средата на седмицата времето ще се успокои, с превалявания най-вече в планините и по-малко - към тях. Температурите бързо ще догонят равнищата отпреди захлаждането, с дневни стойности 25-30 градуса.
От четвъртък до неделя южно от страната ни ще премине просторен средиземноморски циклон. В четвъртък и петък в западната половина на България, а през почивните дни - съвсем в цялата страна, ще има напоителни превалявания с гръмотевици и капацитет за градушки.
На 21 юни, в последната цялостна седмица на месеца, ще посрещнем астрономическото лято. Първата половина на интервала ще е по-спокойна - с високи дневни температури, около и малко над 30 градуса и нищожни превалявания.
Ако се резервира настоящата прогноза, незабавно по-късно от запад на изток ще премине леден атмосферен фронт, с местни гръмотевични превалявания, а след него ще се оформи и средиземноморски циклон с по-напоителни дъждове. В първите дни на лятото в Западна България за малко ще се усети хладина.
Нова тв
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР